Śledzie po wiejsku

Śledzie po  wiejsku

Rewelacyjne śledzie w zalewie octowej z dodatkiem ostrej papryczki. Nie są zbyt kwaśne, pomimo sporej ilości octu i nie są zbyt pikantne - takie w sam raz. Ale oczywiście ilość octu i papryczek można zwiększyć lub zmniejszyć - według własnego gustu. Dla mnie ta zalewa jest idealna, jedyne co zwiększyłam to ilość marchewki, zamiast 1 średniej dałam 2 duże - i to był bardzo dobry pomysł. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Śledzie po  wiejsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Kuchnia Monsai/

Śledzie po wiejsku

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny mielony
  • łyzeczka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren kolendry
  • czubata łyzeczka cukru
  • sól
  • 1 - 2 marchewki
  • papryczka ostra (może być marynowana)
  • ocet spirytusowy

 

 Śledzie moczymy. Następnie przygotowujemy zalewę octową.

Na 1/2 litra gorącej wody, dajemy 1 szklankę octu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę, gorczycę i olej. Marchew gotujemy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę, tak samo kroimy papryczkę. Cebulę obieramy, sparzamy wrzątkiem przez 2 minuty i kroimy w piórka.

W słoiku układamy warstwami filety na przemian z cebulką i marchewką z papryczką. Zalewamy wszystko zimną zalewą. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki.

Zdjęcie - Śledzie po  wiejsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów