Śledzie po kujawsku

Śledzie po  kujawsku

Z jabłkami... . Znalazłam na nie kilka nieznacznie różniących się przepisów i postanowiłam skorzystać z obu. Korzystając z przepisu na blogu Beaty Lipov, dodałam cebulę, bo bardzo lubię sledzie z jej dodatkiem, również śledzie po wymoczeniu pokropiłam octem winnym, natomiast bazując na tym przepisie, dodałam majeranek, śledź wyszedł...pyszny, że palce lizać!:-)

Zdjęcie - Śledzie po  kujawsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie po kujawsku

Składniki:

500g filetów sledziowych

szklanka mleka

30 dag winnych jabłek

2 łyzki oleju

2 łyzki koncentratu pomidorowego

1/2 niewielkiej cebuli (opcjonalnie)

łyzka suszonego majeranku

mielona ostra papryka

sól, pieprz

cukier

natka pietruszki

1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

4 łyżki soku z cytryny

1 łyzeczka octu winnego (opcjonalnie)

 

Śledzie wymoczyć najpierw w wodzie , a następnie w mleku. Jesli mamy ocet winny w domu, warto go teraz skropić nim i posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obrać, a nastepnie po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki lub kostkę - skrapiamy  sokiem z cytryny. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę (jeśli chcemy ją dodać do potrawy) chwilę podsmażamy, następnie dodajemy jabłka i też chwilę smażymy. Dodajemy majeranek, skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem - dusimy kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy sos koncentratem pomidorowym i ew. dolewamy troche wody, jesli wyszedł za gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego sosu dodajemy posiekana natke.

Filety sledziowe kroimy na pół lub w mniejsze kawałki, układamy je na półmisku, przykrywamy zimnym sosem. Przykrywamy półmisek folią i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Smacznego:-)

 

Przepis ten jest moją szóstą propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Kategorie przepisów