Kopytka z gulaszem cielęcym

Kopytka z gulaszem  cielęcym

 

 

 

 

Zdjęcie - kopytka z gulaszem  cielęcym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki na gulasz:


50 dag cielęciny

20 dag pieczarek

1 cebula

sól

pieprz

papryka chili

1 łyżka mąki

olej

Cielęcinę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić. Następnie przełożyć do garnczka i zalać odrobiną bulionu, gotować na małym ogniu. Obrane pieczarki pokroić w plastry, dusić z poszatkowaną cebulką a następnie przełożyć do mięsa. Wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką chili. Pod koniec gotowania w niewielkiej ilości zimnego wywaru rozmącić 1 łyżkę mąki i wlać do pozostałych składników.

 


składniki na ciasto:

ziemniaki

mąka

jajko

sól

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną, przecisnąć przez praskę. Masę wyłożyć na stolnicę, ulepić koło, podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć a na jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki. Dodać resztę ziemniaków i wbić jajko, posolić. Zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki. Gdy ciasto będzie sprężyste,  należy podzielić je na kawałki i formować ruloniki. Kroić je pod kątem 45st. Kopytka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch można śmiało wyjmować. Podawać z gulaszem.

 

 

 

 

 


 

Zdjęcie - kopytka z gulaszem  cielęcym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - kopytka z gulaszem  cielęcym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów