Kopytka z gulaszem cielęcym
składniki na gulasz:
50 dag cielęciny
20 dag pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
papryka chili
1 łyżka mąki
olej
Cielęcinę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić. Następnie przełożyć do garnczka i zalać odrobiną bulionu, gotować na małym ogniu. Obrane pieczarki pokroić w plastry, dusić z poszatkowaną cebulką a następnie przełożyć do mięsa. Wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką chili. Pod koniec gotowania w niewielkiej ilości zimnego wywaru rozmącić 1 łyżkę mąki i wlać do pozostałych składników.
składniki na ciasto:
ziemniaki
mąka
jajko
sól
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną, przecisnąć przez praskę. Masę wyłożyć na stolnicę, ulepić koło, podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć a na jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki. Dodać resztę ziemniaków i wbić jajko, posolić. Zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki. Gdy ciasto będzie sprężyste, należy podzielić je na kawałki i formować ruloniki. Kroić je pod kątem 45st. Kopytka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch można śmiało wyjmować. Podawać z gulaszem.