Pierogi z serem na słodko
Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
70 dkg mąki
2 jajka
250 ml wody
sól
Farsz:
1 kg twarogu
2 cukry waniliowe
30 dkg cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
masło do polania pierogów
cukier kryształ do posypania
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wrzucić jajka, posiekać z mąką. Dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, żeby nie wyschło.
Przygotować farsz: ser przemielić, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć wszystko na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyc farsz, złożyć ciasto na pół i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wrzucać do wrzatku, zamieszać, przykryć, a kiedy wypłyną zdjąć pokrywkę, gotowacć jeszcze 1-2 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać posypane cukrem i polane roztopionym masłem .
Smacznego:-)