Kopytka z zasmażaną kapustą
składniki na kopytka:
ziemniaki
mąka
jajko
sól
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną przecisnąć przez praskę. Z masy uformować koło, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać taką samą ilość mąki. Dołożyć resztę ziemniaków, wbić jajko i dodać szczyptę (sporą) soli.Wszystkie składniki zagnieść na jednolita masę, podsypując odrobina mąki.Następnie podzielic na kawałki, formowac ruloniki. Kroic pod kątem 45 st.. Do gara wlać wodę, posolić, zagotować. Surowe kopytka wrzucać na wrzątek, delikatnie przemieszać łyżką. Kopytka będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
zasmażana kapusta:
50 dag kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki
ziele angielskie
listki laurowe
pieprz czarny
cukier
olej
Do garnczka wrzucić kapustę, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju z odrobiną mąki. Kapustę dodać do cebuli, wrzucić 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić pieprzem, cukrem i zasmażyć.
Gotowe kopytka podać z zasmażaną kapustą.
*patronatem akcji "Gotujemy po polsku" jest serwis zPierwszegoTloczenia