Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym sosie

Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym  sosie

Domyslam się , że macie dosyć już śledzi:)) ale ja mam jeszcze dwie śledziowe propozycje dla Was. Pierwsza to marynowane płaty w sosie z grzybkami... też marynowanymi, druga to matiesy w przepysznym sosie z posmakiem miodu. Drugie zdecydowanie lepsze!!! Bardzo aromatyczne, w smaku słodko - kwaśne. Znikały ze stołu w tempie ekspresowym. Spróbujcie...niekoniecznie w najbliższym czasie...:-)

Śledzie gajowego

/źródło: blog  Rozkosz smaku/

Składniki:

  • 5 - 6 filetów sledziowych w lekkiej zalewie octowej
  • 2 cebule
  • słoiczek marynowanych grzybków
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta chili
  • pieprz
  • sól (jesli trzeba)
  • koncentrat pomidorowy
  • olej

 

Cebule pokroić w gruba kostkę i zeszklić na oleju, dodać majeranek, pieprz, chili, koncentrat pomidorowy do smaku. Odstawić do ostudzenia. Następnie dołożyć pokrojone grzybki i dolać troche zalewy. Powstałą masą przekładać śledzie pokrojone na mniejsze kawałki.

Zdjęcie - Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym  sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

 

Śledzie w miodowo - cebulowym sosie

/źródło: "Poradnik domowy"/

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych
  • 2 łyzki miodu naturalnego
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyzki octu winnego
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
  • sól, pieprz

 

Cebule pokroić w plastry. Na patelni mocno rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, nastepnie dodać miód, ocet i koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić sos solą i pieprzem ( z solą- ostrożnie!). Odstawić sos do wystygnięcia. Płaty śledziowe wymoczyć, a nstępnie pokroić na mniejsze kawałki. W salaterce układać warstwami sos i sledzie. Następnie przykryć i wstawić na 1 - 2 dni do lodówki, by smaki się przegryzły.

Zdjęcie - Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym  sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów