Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym sosie
Domyslam się , że macie dosyć już śledzi:)) ale ja mam jeszcze dwie śledziowe propozycje dla Was. Pierwsza to marynowane płaty w sosie z grzybkami... też marynowanymi, druga to matiesy w przepysznym sosie z posmakiem miodu. Drugie zdecydowanie lepsze!!! Bardzo aromatyczne, w smaku słodko - kwaśne. Znikały ze stołu w tempie ekspresowym. Spróbujcie...niekoniecznie w najbliższym czasie...:-)
Śledzie gajowego
/źródło: blog Rozkosz smaku/
Składniki:
- 5 - 6 filetów sledziowych w lekkiej zalewie octowej
- 2 cebule
- słoiczek marynowanych grzybków
- 3 łyżki majeranku
- szczypta chili
- pieprz
- sól (jesli trzeba)
- koncentrat pomidorowy
- olej
Cebule pokroić w gruba kostkę i zeszklić na oleju, dodać majeranek, pieprz, chili, koncentrat pomidorowy do smaku. Odstawić do ostudzenia. Następnie dołożyć pokrojone grzybki i dolać troche zalewy. Powstałą masą przekładać śledzie pokrojone na mniejsze kawałki.
Smacznego:)
Śledzie w miodowo - cebulowym sosie
/źródło: "Poradnik domowy"/
Składniki:
- 5 płatów śledziowych
- 2 łyzki miodu naturalnego
- 4 średnie cebule
- 2 łyzki octu winnego
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
- sól, pieprz
Cebule pokroić w plastry. Na patelni mocno rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, nastepnie dodać miód, ocet i koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić sos solą i pieprzem ( z solą- ostrożnie!). Odstawić sos do wystygnięcia. Płaty śledziowe wymoczyć, a nstępnie pokroić na mniejsze kawałki. W salaterce układać warstwami sos i sledzie. Następnie przykryć i wstawić na 1 - 2 dni do lodówki, by smaki się przegryzły.
Smacznego:)