Śledzie korzenne II
Czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą, że śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Robie je dość często nie tylko na sposób tradycyjny z cebulka lub smietaną i jabłkiem, ale także w sosie majonezowo - śmietanowym z ogromna ilością czosnku, również z czosnkiem ale i z majerankiem, ananasem, sokiem pomarańczowym i przyprawą do pierników, w czerwonym winie, z suszonymi grzybami, pieczarkami, jabłkami, a także na słodko z suszona sliwką, rodzynkami oraz do wyboru z z grzybami marynowanymi lub ogórkami kwaszonymi. Przyrządzam również doskonałe śledzie marynowane z delikatnym posmakiem goździków. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu i każdy gorąco polecam!
Ostatnio zaszalałam z przyprawami korzennymi i przygotowałam szalenie aromatycznego sledzia. Przyznaję, jest to zakąska dość nietypowa i pewnie nie każdemu wielbicielowi śledzi zasmakuje, ale mnie jak najbardziej przypadł do gustu i od czasu do czasu pojawi się na moim stole.
/źródło: "Kuchnia kresowa. 43 przepisy na dania z Wilna i Lwowa "z serii "Lubię gotować" nr. 5/2009
Śledzie korzenne
Składniki:
Przyprawy:
- ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 łyzeczki cukru pudru
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 gożdzików
- 4 - 5 listków laurowych
- kawałek galki muszkatołowej
- 4 -5 ziarenek ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
- 1/2 kg płatów sledziowych (najlepsze sa jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
- 4 średnie cebule
- olej
- puszka koncentratu pomidorowego albo mały słoiczek keczupu
Smacznego:)