Śledzie korzenne II

Śledzie korzenne  II

Czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą, że śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Robie je dość często nie tylko na sposób tradycyjny z cebulka lub smietaną i jabłkiem, ale także w sosie majonezowo - śmietanowym z ogromna ilością czosnku, również z czosnkiem ale i z majerankiem, ananasem, sokiem pomarańczowym i przyprawą do pierników, w czerwonym winie, z suszonymi grzybami, pieczarkami, jabłkami, a także na słodko z suszona sliwką, rodzynkami oraz do wyboru z z grzybami marynowanymi lub ogórkami kwaszonymi. Przyrządzam również doskonałe śledzie marynowane z delikatnym posmakiem goździków. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu i każdy gorąco polecam!

Ostatnio zaszalałam z przyprawami korzennymi i przygotowałam szalenie aromatycznego sledzia. Przyznaję, jest to zakąska dość nietypowa i pewnie nie każdemu wielbicielowi śledzi zasmakuje, ale mnie jak najbardziej przypadł do gustu i od czasu do czasu pojawi się na moim stole.

Zdjęcie - Śledzie korzenne  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Kuchnia kresowa. 43 przepisy na dania z Wilna i Lwowa "z serii "Lubię gotować" nr. 5/2009

Śledzie korzenne

Składniki:

Przyprawy:

 

  • ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 łyzeczki cukru pudru
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 2 ziarna pieprzu
  • 5 gożdzików
  • 4 - 5 listków laurowych
  • kawałek galki muszkatołowej
  • 4 -5 ziarenek ziela angielskiego

 

Pozostałe składniki:

 

  • 1/2 kg płatów sledziowych (najlepsze sa jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • puszka koncentratu pomidorowego albo mały słoiczek keczupu
Przyprawy włoż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i zmiel na proszek. Cebule pokrój w kostkę lub piórka i zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudź. Na talerzu ułoż uprzednio wymoczone śledzie i posyp je przyprawami. Wymieszaj dokładnie (najlepiej ręka). Zostaw na noc przykryte w lodówce. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki, ułoż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, przykryj gruba warstwą cebuli z koncentratem. Możesz również zrobić warstwy w słoiku. Przykryj, wstaw do lodówki, aby smaki się przygryzły. Przed podaniem udekoruj natka pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów