Pierogi ruskie
Pierwszy raz biorę udział w Pierogarni Usagi.Zaczynam od pierogów ruskich:
Pierogi ruskie:
przepis ze strony Kuchnia polska
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 3/5 szklanki ciepłej wody
- sól
- 500 g ścisłego twarogu
- 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- olej
- przyprawa maggi
- pieprz i sól
Ciasto musiałam dość obficie podsypać mąką - było za rzadkie. Ale po podsypaniu wyszło super plastyczne, mięciutkie - bardzo ładnie się wałkuje i formuje.
Po ugotowaniu pierogi są miękkie i delikatne - podaliśmy je ze skwarkami z wędzonej słoniny.
Pierogi ruskie są kolejną propozycją w akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
rok temu na blogu:
Kurczak na ostro a'la poohatka