Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy raz biorę udział w Pierogarni Usagi.Zaczynam od pierogów ruskich:


Pierogi ruskie:
przepis ze strony Kuchnia polska
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól
Składniki na farsz:
  • 500 g ścisłego twarogu
  • 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawa maggi
  • pieprz i sól
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. Podawać z pikantną surówką Moje uwagi:Pierogi robiłam z podwójnej porcji, ale farszu wyszło chyba poczwórnie.. Teraz szukam pomysłu na wykorzystanie farszu.
Ciasto musiałam dość obficie podsypać mąką - było za rzadkie. Ale po podsypaniu wyszło super plastyczne, mięciutkie - bardzo ładnie się wałkuje i formuje.
Po ugotowaniu pierogi są miękkie i delikatne - podaliśmy je ze skwarkami z wędzonej słoniny.

Pierogi ruskie są kolejną propozycją w akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

rok temu na blogu:
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kurczak na ostro a'la poohatka

Kategorie przepisów