Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Moja ostatnia, siódma propozycja do "Gotowania po polsku" - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Przy okazji przygotowywania ruskich pierogów postanowiłam wypróbować inne nadzienie - z kaszy gryczanej i twarogu. Przepis znalazłam w książce Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni". Takie pierogi są dość dobre, ale jednak wolę ruskie :) Kaszę gryczaną lubię gotowaną na sypko, z dodatkiem mięsnego sosu. W pierogach nie zdobyła mojego uznania.
Przepis dołączam również do akcji Edysi - "Jedzmy kaszę".
Składniki :
ciasto :
- ok.500-700 g mąki
- gorąca woda
farsz :
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 100 g białego sera
Przygotować farsz : kaszę ugotować na sypko, lekko przestudzić. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rumiano na maśle lub smalcu, dodać do kaszy. Ser przetrzeć przez sitko i również dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto : do dużej miski wsypać mąkę i wlać do niej ok.200-300 ml gorącej wody. Zamieszać, odstawić na chwilę. Po chwili zacząć zagniatać ciasto. Jeżeli w trakcie zagniatania okaże się za gęste, należy dolać jeszcze trochę gorącej wody; jeżeli za rzadkie - dosypać mąki. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.
Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, żeby nie wysychało. Każdą część rozwałkować dość cienko, wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi i układać je na umączonej deseczce.
Zagotować w dużym garnku wodę z solą ( ok.2 łyżeczki soli ) i łyżką oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi, zamieszać, przykryć. Kiedy wypłyną - gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką-cedzakiem, odsączyć, układać na talerzu.
Podawać polane masłem lub skwarkami oraz kwaśną śmietaną.