Pierogi z mięsem

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miały rację dziewczyny, które obstawiały, że z mięsa rosołowego, o którym mówiłam w poprzednim poście, ulepię pierogi. Dawno ich nie robiłam, więc kiedy nadarzył się weekend wolny od pośpiechu i innych „miłych inaczej” przyjemności (które często występują w ciągu tygodnia) od razu pomyślałam o pierogach.
Ciasto na pierogi zagniotłam z mąki pszennej chlebowej 750. Polecam tą mąkę do pierogów, jak również do naleśników. Oprócz tego, że jest zdrowsza (wyznaję zasadę, że im wyższy typ mąki, tym ona jest zdrowsza), to pierogi nabierają interesującego, ciemniejszego koloru. Ale najlepsze jest to, że dzięki mące chlebowej ciasto pierogowe ma bardziej mięsistą konsystencję nie tracąc na miękkości. Brzmi jak masło maślane, ale naprawdę tak jest!:)
Pierogi z mięsem (jak zresztą chyba każde) są pyszne zarówno na ciepło, polane roztopionym masełkiem, jak też na zimno lub odsmażone na rumiano na patelni. A farsz pięknie pachnie duszoną cebulką ...

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierogi z mięsem

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750*
około 2/3 szkl. ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli

Do miski wsypać mąkę, wlać wodę i wymieszać widelcem. Dodać jajko, olej i sól. Wymieszać z grubsza widelcem, aby mąka wchłonęła wodę i jajko. Mieszaninę wyłożyć na blat i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać trochę mąką, lecz naprawdę niedużo.
Włożyć ciasto do miski i partiami cienko wałkować. Szklanką wykrawać kółka, nałożyć około 1 łyżeczki farszu i zlepiać. Gotowe pierogi przykryć ściereczką.
Partiami wkładać pierogi do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 3 min od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.

Farsz:
700 g mięsa z rosołu** (czyli całe mięso) oczyszczonego z kości
1 duża cebula lub dwie małe
masło do cebuli
sól, pieprz
¼ szkl. rosołu

Mięso zmielić. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na dużą patelnię i zeszklić na maśle, aż zacznie się lekko rumienić. Wyłączyć palnik. Do cebuli na patelnię dołożyć zmielone mięso, przyprawić solą i pieprzem i wlać rosół. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły i farsz gotowy :) Przełożyć do miski i wystudzić przed nakładaniem do pierogów.

*Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast mąki chlebowej użyć taką mąkę pszenną, jaką akurat mamy w domu:)
**Do farszu zużywam całe mięso jakie jest w rosole. Farszu wychodzi zwykle więcej niż potrzeba do pierogów. Resztę używam do kanapek. Najlepiej smakuje taki farsz na ciepłej, świeżej bułeczce.

Przepisy z tych kategorii

Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą

Wegetariański gulasz grzybowy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Kotlety schabowe duszone z ceb…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem

Noga z indyka z morelami, pist…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Błyskawiczna fasolka po bretoń…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem

Bakłażan faszerowany kaszą pęc…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem

Pieczone pierogi ruskie z mięt…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki momo z kurczakiem w sosie curry z mlekiem kokosowym
1

Pierożki momo z kurczakiem w s…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła i kwiaty szałwii. Pierogi dla Agnieszki

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z jagodami
1

Pierogi z jagodami

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Serowe sakiewki z kurczakiem w sosie curry z mlekiem kokosowym

Serowe sakiewki z kurczakiem w…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko