Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą czosnkowe grzanki, ale szybko zrezygnowałam z tego pomysłu i owszem zrobiłam grzanki, ale z dodatkiem chili. Połączenie okazało się doskonałe.
Chociaż jeszcze trwa kalendarzowe lato w powietrzu czuć jesień. A jesień to czas między innymi szarlotki. Miałam nadmiar gruszek, więc użyłam ich zamiast jabłek. Wyszło wyborne ciasto o przepysznym smaku. Bardzo polecam taką zamianę.
Kolejny przepis uzyskany od teściowej. Sos ten robi u niej w domu furorę. I ja też po spróbowaniu zakochałam się w nim od razu. (...) Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki słoiczek, dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, gotujemy ryż i mamy gotowy obiad :) Polecam :)
Serniki z budyniem piekłam już wiele razy, ale w proszku, a nie z ugotowanym. Z taką wersją spotkałam się pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Sernik wyszedł przepyszny ! Lekki i puszysty, wprost rozpływający się w ustach. Polecam :-)
Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (...): orzechy i jabłka.
Dziś przepis na muffiny o smaku ciasta marchewkowego udekorowane serkiem mascarpone. Ciasto wyszło wilgotne, nieco zbite, delikatnie słodkie, pachnące przyprawami. Każda babeczka była pełna rodzynek, orzechów i marchewki. Wierzch muffinek udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem zamiast użyć tradycyjnego maślano - twarogowego kremu
Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale.
W tym roku ten przepis już ani mnie, ani Wam się nie przyda, ale warto pamiętać o nim w roku przyszłym, kiedy na krzakach czarnego bzu pojawią się owoce.
Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne? Okazuje się, że tak! A do tego bardzo szybkie i proste do wykonania, świetnie wygląda i wspaniale smakuje! Dietetyczne ciasto - na jogurcie owocowym, mące orkiszowej, na oleju rzepakowym bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez białego cukru - słodzony prebiotykiem czyli Ksylitolem