Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser

Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser


Zdjęcie - Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej i robi się go dość szybko. Jest sycący i jak na mnie dość słodki, ale moim zdaniem taki właśnie musi być. Próbowałam wersji mniej słodkiej ale mnie nie zachwyciła. Nie ma w nim jednak cukru tylko miód. Jego ilość można zmniejszyć wg uznania. Każdy może dopasować do swojego smaku.”
Zdjęcie - Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik ryżowy z jabłkami (przepis autorski)
Składniki na 3 szt.:
100g naturalnego brązowego ryżu Kupiec
2 jabłka
50g posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżki miodu słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku jabłkowego lub zimnej wody
Do dekoracji:
bita śmietana
mus truskawkowy
świeże listki mięty

Ugotuj ryż wg zaleceń na opakowaniu.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na drobnej tarce. Przełóż do rondla, dodaj sok z cytryny i smaż około 20 minut. Mieszaj aby się nie przypaliło.
Wymieszaj ugotowany, przestudzony ryż ze zmielonymi orzechami i miodem. Weź 3 pierścienie cukiernicze (jeśli ich nie masz zrób z plastikowej butelki po wodzie) i ustaw na talerzach. Wkładaj do każdego po3 łyżeczki masy ryżowej. Wyrównaj i lekko dociśnij.

Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z sokiem i wlej do musu jabłkowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Chwilę przestudź i rozłóż na ryżowe spody. Zostaw na pół godziny aby mus się ścisnął. Rozłóż resztę masy ryżowej na mus. Lekko dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Delikatnie usuń pierścienie. Udekoruj bitą śmietaną, musem truskawkowym i świeżymi listkami mięty.

Kategorie przepisów