Tarta cytrynowa
przepis:
Przepis na tę tartę znalazłam w Internecie. Jest smaczna, ale zmieniłabym przepis na ciasto na spód.
Następnym razem wypróbuję ją ze "swoim" kruchym ciastem. Inaczej zrobiłabym też samą masę. Lepiej byłoby chyba utrzeć na pianę jajka z cukrem, oddzielnie ubić śmietanę i dopiero potem je połączyć.
Masa cytrynowa
5 jajek
12 dag cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml skoku z cytryn
Wszystkie składniki zmiksować. Okrągłą foremkę wyłożyć kruchym ciastem i podpiec je. Masę cytrynową wylać na podpieczone ciasto i piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.