Ciasto marchewkowe dekorowane mascarpone w papilotkach
Dziś przepis na muffiny o smaku ciasta marchewkowego udekorowane serkiem mascarpone. Ciasto wyszło wilgotne, nieco zbite, delikatnie słodkie, pachnące przyprawami. Każda babeczka była pełna rodzynek, orzechów i marchewki. Wierzch muffinek udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem zamiast użyć tradycyjnego maślano - twarogowego kremu. Przepis na ciasto pochodzi z książeczki "Easy muffins".
Składniki na 12 muffinek:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. Następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj (brązowy cukier lubi się zlepiać w grudki, więc trzeba go dobrze wymieszać w mące). Dodaj również marchewkę i wmieszaj do suchych składników. Najlepiej dodawać ją małymi porcjami i dobrze wmieszać do mieszanki mąki, marchewka jest wilgotna i lubi zbijać się w grudki. Kiedy dobrze już wymieszasz marchewkę dodaj rodzynki i orzechy, i lekko przemieszaj.
przed nałożeniem kremu Do innego naczynia wbij jaka i roztrzep widelcem. Dodaj mleko, olej i sok z pomarańczy dobrze wymieszaj.
Wlej mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj. Staraj się mieszać tylko tyle aby składniki z grubsza się połączyły. Przy zbyt długim mieszaniu ciasto po upieczeniu będzie twarde i nieelastyczne.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 wysokości papilotki. Mimo dużej zawartości proszku babeczki nie wyrastają bardzo wysoko, tworzą za to śliczną górkę. Piecz około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli będzie oklejony mokrymi kawałkami ciasta trzeba włożyć babeczki jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i w formie w której się piekły odstaw na kilka minut na bok. Następnie przełóż je na kratkę do wystudzenia.
Składniki na krem:
Smacznego !
Wydrukuj przepis
- 280g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- 115g brązowego cukru
- 200g startej marchewki (około 2 średnie marchewki)
- 50g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 50g rodzynek
- 2 jajka
- 175ml mleka
- 6 łyżek oleju z pestek winogron, słonecznikowego lub innego bez wyraźnego smaku
- sok z jednej pomarańczy (około 50 ml)
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. Następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj (brązowy cukier lubi się zlepiać w grudki, więc trzeba go dobrze wymieszać w mące). Dodaj również marchewkę i wmieszaj do suchych składników. Najlepiej dodawać ją małymi porcjami i dobrze wmieszać do mieszanki mąki, marchewka jest wilgotna i lubi zbijać się w grudki. Kiedy dobrze już wymieszasz marchewkę dodaj rodzynki i orzechy, i lekko przemieszaj.
przed nałożeniem kremu Do innego naczynia wbij jaka i roztrzep widelcem. Dodaj mleko, olej i sok z pomarańczy dobrze wymieszaj.
Wlej mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj. Staraj się mieszać tylko tyle aby składniki z grubsza się połączyły. Przy zbyt długim mieszaniu ciasto po upieczeniu będzie twarde i nieelastyczne.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 wysokości papilotki. Mimo dużej zawartości proszku babeczki nie wyrastają bardzo wysoko, tworzą za to śliczną górkę. Piecz około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli będzie oklejony mokrymi kawałkami ciasta trzeba włożyć babeczki jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i w formie w której się piekły odstaw na kilka minut na bok. Następnie przełóż je na kratkę do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 140g serka mascarpone
- 35g cukru pudru
Smacznego !
Wydrukuj przepis