Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witam po dłuższej przerwie, byłam na tygodniowym urlopie w Zakopanym. Zdjęcie pokaże Wam w następnym wpisie, mam ich wiele:-) Dzisiaj natomiast przedstawiam Wam przepis na zupę krem ze szparagów. Zupa jest pyszna, moim domownikom zasmakowała, gorąco polecam:-)

Składniki:

  • 2 kg szparagów (bez główek) - może być drugiego gatunku
  • główki szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • olej
  • kostka rosołowa lub 2 łyżki przyprawy typu jarzynka
  • biała część pora
  • 3  cebule
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Szparagi obrać ze skórki, grubiej tak żeby nie było łyków (łatwiej się obiera szparagi kiedy zamoczymy je na chwilę w letniej wodzie). Obciąć główki, łodygi szparagów umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą tak żeby woda je przykryła, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki masła, pora, kostkę rosołową lub przyprawę typu jarzynka. Gotować około 20 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce masła i odrobinie oleju. Miękką cebulę dodać do zupy, wymieszać, zagotować, zupę odstawić do ostygnięcia.

Główki szparagów ugotować w oddzielnym garnku, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i łyżeczkę masła. Gotować 10 minut, główki szparagów muszą być jędrne.

Przestudzone warzywa z bulionem dokładnie zblenderować, następnie przetrzeć przez sitko. Zagotować ponownie, przyprawić jeszcze według uznania, zupę zaklepać śmietaną i mąką.

W śmietanie rozmieszać dokładnie mąkę, żeby nie było grudek (można przepuścić przez sitko), wlać na gotującą się zupę, mieszać aż zupa zgęstnieje. Podawać z główkami szparagów, pycha!

Smacznego!

Kategorie przepisów