Słodka sobota #9: Churros z czekoladą chilli
Churros to bardzo popularny w Hiszpanii i krajach Ameryki Południowej przysmak, w smaku i konsystencji podobny do naszych faworków. Charakteryzują się specyficznym kształtem, który możemy osiągnąć przez wyciskanie przez szprycę z "gwiezdną" końcówką. Jeśli byliście w Hiszpanii zapewne zaobserwowaliście, że są bardzo często podawane jako przysmak śniadaniowy. Hiszpanie uwielbiają maczać je w gorącej czekoladzie, więc dzisiaj postanowiłam wiernie odwzorować ich sposób podania, chociaż nam bardziej smakuje "czysta" wersja bez dodatków. Polecam, bo są naprawdę pyszne i mimo użycia różnych technik kulinarnych, naprawdę proste w wykonaniu.
Churros z czekoladą chilli (ok. 30 sztuk) - 50g masła - 2 łyżki cukru - 150ml wody - 3/4 filiżanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - szczypta soli - cukier puder - gorzka czekolada 70 % - łyżeczka mielonego chilli - olej
W średniej wielkości rondelku rozpuść masło z wodą, cukrem i szczyptą soli. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę, zmniejsz ogień i energicznie zagniataj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Odczekaj aż ciasto trochę ostygnie, dodaj jedno jajko i zacznij miksować masę. Dodawaj z czasem kolejne jajka. Uzyskasz gęstą, żółtą masę. Do innego średniego rondelka wlej do połowy tłuszcz i zacznij go rozgrzewać. To może trochę potrwać, proponuję poczekać ok 10 minut. Napełnij ciastem szprycę z "gwiezdną" końcówką i wyciskaj ok 5 centymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio do gorącego tłuszczu. Poczekaj aż zbrązowieją, może to potrwać minutę do paru minut w zależności od temperatury tłuszczu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami (aby wchłonęły tłuszcz). Posyp cukrem pudrem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj chilli, dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do churros.
Najlepsze są na ciepło od razu. Po jakimś czasie mogą opaść i przyjemność jedzenia nie równa się tej bezpośrednio po smażeniu:)
Śliwka