Szarlotka z gruszkami
Chociaż jeszcze trwa kalendarzowe lato w powietrzu czuć jesień. A jesień to czas między innymi szarlotki. Miałam nadmiar gruszek więc użyłam ich zamiast jabłek. Wyszło wyborne ciasto o przepysznym smaku. Bardzo polecam taką zamianę.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki margaryny
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 8 dużych gruszek
- pół szkalnki cukru (zależy od tego jak słodkie są gruszki)
- sok i skórka z połówki cytryny
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cynamonu
- kisiel cytrynowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Margarynę pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać gruszki pokrojone w kawałki, cukier i chwilę przesmażyć. Jeśli nie są zbyt soczyste podlać odrobiną wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Dusić, aż gruszki będą się rozpadać. Gdy mają już odpowiednią konystencję dodać kisiel lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i wyłożyć większą częścią ciasta. Na cieście rozprowadzić masę gruszkową, posypać cynamonem, zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)