Ciasto z gruszkami i budyniem
Kruche ciasto:
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
.
.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać i dokładnie rozdrobnić z margaryną.
Dodać jajka, ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy.
2 gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i ułożyć je na ciemnym cieście.
Ponieważ ciasto zrobiłam w małej tortownicy (20 cm) wykorzystałam więc tylko około połowy zarobionego kruchego ciasta. Resztę zamroziłam.
.
1 torebka budyniu waniliowego
0,5 l mleka
Budyń zrobić według przepisu, ostudzić i wyłożyć na ciasto z gruszkami.
Wierzch ciasta posypać kruszonką migdałową i migdałami w słupkach.
.
Masa marcepanowa na kruszonkę:
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zrobić kruszynki.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30-40 min w temp. 220º C.