Dietetyczne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne? Okazuje się, że tak! A do tego bardzo szybkie i proste do wykonania, świetnie wygląda i wspaniale smakuje!
Dietetyczne ciasto - na jogurcie owocowym, mące orkiszowej, na oleju rzepakowym bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez białego cukru - słodzony prebiotykiem czyli Ksylitolem, który gorąco Wam polecam - o jego dobroczynnych działaniach możecie poczytać np. tutaj, ze sporym dodatkiem płatków owsianych i słodkich brzoskwiń. Wszystko w godzinę na Waszym stole, bez użycia miksera. Słodycz bez wyrzutów sumienia - oczywiście umiar wskazany jest we wszystkim ;)
Ciasto jest moim przepisem autorskim, jest naprawdę bardzo smaczne, puszyste i ekspresowe do zrobienia. Gorąco Wam polecam!
SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej typ 700 (można dać pszenną)
150 g płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
100 g Ksylitolu czyli cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka
500 g jogurtu owocowego (użyłam brzoskwiniowy Jogobelli)
15 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
1 mała puszka brzoskwiń
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg).
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jogurt, olej i jajka. Wymieszaj łyżką drewnianą tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok.24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Wyrównaj powierzchnie.
Brzoskwinie dobrze osącz z syropu, pokrój na plastry i poukładaj na cieście.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę - ciasto musi zbrązowieć, ale patyczek może być lekko wilgotny, ale nie mokry. Ciasto jest lekko wilgotne w środku.
Po upieczenu ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Smacznego :)