Zupa ogórkowa z cukinią i mietą

Zupa ogórkowa z cukinią i mietą
Zdjęcie - Zupa ogórkowa z cukinią i mietą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLetnia zupa, dla fanów kwaskowatych smaków, zagęszczona cukinią, młodymi ziemniakami i odrobiną ryżu. Do zupy dodałam starte ogórki kiszone, wykorzystując w ten sposób kończące się zeszłoroczne zapasy. Uzupełnieniem smaku jest odrobina świeżej mięty cytrynowej. Zupa świetnie smakuje podana na gorąco, oraz na zimno. Serdecznie polecam ?

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z cukinią i mietą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 około litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 5 mniejszych ogórków kiszonych startych na dużych oczkach
  • filiżanka ryżu
  • 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • łyżka świeżo posiekanych liści mięty
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
Do gorącego wywaru dodaję ziemniaki i czosnek, gotuję około 15 minut. Dodaję kiszone ogórki i opłukany ryż, gotuję kolejne 10 minut. Dodaję cukinie i miętę, całość gotuję około 5 minut. Na koniec zabielam zupę śmietanką, doprawiam do smaku i jeszcze raz doprowadzam do zagotowania. W gorące dni, zupę można lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z cukinią i mietą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z cukinią i mietą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów