Zupa ogórkowa z cukinią i mietą
Letnia zupa, dla fanów kwaskowatych smaków, zagęszczona cukinią, młodymi ziemniakami i odrobiną ryżu. Do zupy dodałam starte ogórki kiszone, wykorzystując w ten sposób kończące się zeszłoroczne zapasy. Uzupełnieniem smaku jest odrobina świeżej mięty cytrynowej. Zupa świetnie smakuje podana na gorąco, oraz na zimno. Serdecznie polecam ?
Składniki
- 2 około litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 5 mniejszych ogórków kiszonych startych na dużych oczkach
- filiżanka ryżu
- 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- łyżka świeżo posiekanych liści mięty
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku