Frytki z cukinii
Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony.
Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego.
Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii!
Składniki na 1 blaszkę:
2-3 okrągłe cukinie
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
1 jajko
Wykonanie:
- cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około 2 cm kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii)
- rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć
- bułkę tartą wymieszać ze startym serem. Na drugim talerzu rozmącić jajko, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami
- pokrojone kawałki obtaczać w rozmąconym jajku, następnie obtaczać w bułce wymieszanej z serem. Układać obtoczone kawałki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 200`C około 15-20 minut do zezłocenia. Nie przetrzymywać za długo w piekarniku, ponieważ frytki najsmaczniejsze są, gdy cukinia pozostanie lekko chrupiąca al dente
SMACZNEGO !