Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Zdjęcie - Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony.
Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego.
Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii!

Składniki na 1 blaszkę:
Zdjęcie - Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

2-3 okrągłe cukinie
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
1 jajko

Wykonanie:
Zdjęcie - Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około 2 cm kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii)
  • rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć
  • bułkę tartą wymieszać ze startym serem. Na drugim talerzu rozmącić jajko, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami
  • pokrojone kawałki obtaczać w rozmąconym jajku, następnie obtaczać w bułce wymieszanej z serem. Układać obtoczone kawałki cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200`C około 15-20 minut do zezłocenia. Nie przetrzymywać za długo w piekarniku, ponieważ frytki najsmaczniejsze są, gdy cukinia pozostanie lekko chrupiąca al dente

SMACZNEGO !
Zdjęcie - Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów