Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem
Idealna zupa na sierpień ? Zupa z cukinii.
Zupa z cukinii jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczą warzywa, woda i przyprawy do smaku.
W wersji "lux" dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe.
Krem z cukinii wybornie smakuje z dodatkiem chrupkiego, prażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII
Składniki:
- 0,5 kg cukinii
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 litra wody
- sól
- szczypta curry
- zioła prowansalskie
- pieprz biały
- oliwa
- opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % lub mleka kokosowego
Dodatkowo:
- 100 g nasion słonecznika
- szczypta soli
- szczypta wędzonej papryki
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie zupy krem z cukinii:
Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek się nie przypalił.
Następnie do garnka dodać pokrojone łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki. Smażyć około 3 minut.
Na koniec do garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię.
Całość zalać wodą, przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będą miękkie, wlać do zupy śmietankę lub mleko kokosowe ( lub nie dodawać nic ). Zupę zmiksować na krem.
Doprawić do smaku solą oraz przyprawami.
Ziarna słonecznika wymieszać z oliwą, solą i wędzoną papryką. Uprażyć na suchej patelni.
Ewentualnie - uprażyć same ziarna bez dodatków.
Cukiniową zupę krem podawać z prażonym słonecznikiem, świeżą natka pietruszki oraz odrobiną oliwy lub dobrego oleju ( ja dodałam olej z czarnuszki ).
Smacznego !