Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
Ostatni tydzień uzmysłowił mi, że może coś się wydarzyć bez naszego wpływu, a bolesne konsekwencje my musimy ponosić. W wyniku splotu nieszczęśliwych zdarzeń uległam wypadkowi i złamałam wielofragmentowo rękę. Czeka mnie operacja i zapewne rehabilitacja. Wszystko przez głupi zbieg okoliczności, niechlujstwo "kogoś" i być może moją nieuwagę, bo będąc na zakupach nie zauważyłam na posadzce skórki jakiegoś owocu. Bolesne zderzenie...;-( Na całe szczęście to tylko lewa ręka, choć prawa noga też nieźle oberwała. Lekarz na kontroli widząc mojego siniaka na udzie spytał - co pani szpagat chciała zrobić? - Panie doktorze, ale ja nie, że chciałam, ja zrobiłam szpagat ;-) Przed operacją, na szczęście, udało mi się zrobić te faszerowane cukinie i nawet je obfotagrafować;-) Czyli w miarę możliwości będę tu wrzucać co nieco.
Składniki:
- 5 małych okrągłych cukinii,
- 500 g mielonego mięsa (miałam mieszane wieprzowo-drobiowe),
- słoik pieczonych pomidorów (klik)
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- ser do zapieczenia.
Przygotowanie:
Cukinie obgotować w słonej wodzie przez kilka minut (max do 10 minut). Wystudzić. Odciąć górę i wydrążyć cukinie, pozbywając się pestek. Przygotować nadzienie. W tym celu namoczyć w gorącej wodzie bułkę. Gdy zmięknie odcisnąć z wody, dorzucić ją do mięsa, wbić jajko, wlać pół słoiczka rozdrobnionych pieczonych pomidorów. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić dokładnie masę. Napełniać wydrążone cukinie. Ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym, na dno wlać resztę pieczonych pomidorów. Zapiekać około 30 minut w 200 stop. C. Po tym czasie dodać na wierzch starty ulubiony ser, obok dołożyć górne "czapeczki" odcięte z cukinii. Piec jeszcze około 15 minut. Podawać z pieczywem.