Tarta cytrynowa – bezglutenowa

Tarta cytrynowa – bezglutenowa

Cytrynowe , orzeźwiające , słodkie , a jednocześnie o delikatnym kwaskowatym posmaku – po takie przysmaki z przyjemnością sięgamy , kiedy za oknem robi się coraz bardziej gorąco.

Upałów co prawda jeszcze nie mamy , ale taka tarta jest świetnym pomysłem na każdą pogodę!

Zrobiona z mąki kukurydzianej  , niesamowicie pachnąca cytrynami , a jednocześnie absolutnie nie kwaśna!

Wręcz przeciwnie – każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

Zdjęcie - Tarta cytrynowa – bezglutenowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

(tortownica 20 cm )

CIASTO:

* masło – 100 g

* cukier – 100 g

* mąka kukurydziana – 80 g

- masło – 100 g

* proszek do pieczenia ( bez glutenu ) – 1 łyżeczka

* jajko – 2 szt

* sparzona skórka cytrynowa – 2 łyżki

DODATKOWO :

* sok cytrynowy – 125 ml

* cukier puder – 80 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.

Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.

Dokładnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.

Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )

 

DODATKOWO:

Sok z cytryn gotujemy.

Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.

Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.

Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.

Zajadamy!

Smacznego!

PS. tarta jest mokra , dzięki zalaniu na koniec lukrem cytrynowym.

Jeśli chcecie/wolicie , by była bardziej suchym ciastem , niż formą deseru użyjcie połowę mniej lukru.

Zdjęcie - Tarta cytrynowa – bezglutenowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów