Tarta cytrynowa – bezglutenowa
Cytrynowe , orzeźwiające , słodkie , a jednocześnie o delikatnym kwaskowatym posmaku – po takie przysmaki z przyjemnością sięgamy , kiedy za oknem robi się coraz bardziej gorąco.
Upałów co prawda jeszcze nie mamy , ale taka tarta jest świetnym pomysłem na każdą pogodę!
Zrobiona z mąki kukurydzianej , niesamowicie pachnąca cytrynami , a jednocześnie absolutnie nie kwaśna!
Wręcz przeciwnie – każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI :
(tortownica 20 cm )
CIASTO:
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
* mąka kukurydziana – 80 g
- masło – 100 g
* proszek do pieczenia ( bez glutenu ) – 1 łyżeczka
* jajko – 2 szt
* sparzona skórka cytrynowa – 2 łyżki
DODATKOWO :
* sok cytrynowy – 125 ml
* cukier puder – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.
Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.
Dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.
Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )
DODATKOWO:
Sok z cytryn gotujemy.
Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.
Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.
Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.
Zajadamy!
Smacznego!
PS. tarta jest mokra , dzięki zalaniu na koniec lukrem cytrynowym.
Jeśli chcecie/wolicie , by była bardziej suchym ciastem , niż formą deseru użyjcie połowę mniej lukru.