Pokrojone w kostkę masło podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż masło się roztopi, pod koniec wlać śmietanę, następnie ostudzić i dodać do powstałej masy jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszać...
zajadam je z tak wielką przyjemnością!
Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek!
A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.
Nie jest to typowy wypiek wakacyjny, bo mak raczej kojarzy się z okresem świątecznym, ale zapewniam, że mimo panujących upałów zjedliśmy te babeczki ze smakiem. Polecam.
Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, łatwo je formować, nie klei się do rąk. Buchty wyszły miękkie i puszyste. Mają delikatnie cytrynowy smak i są niezbyt słodkie. I bardzo szybko znikają ;)
Bocconotti są naprawdę pysznymi ciasteczkami – kruche, maślano-cytrynowe ciasto skrywa aromatyczne, czekoladowo-korzenne nadzienie. Wbrew pozorom, ich wykonanie nie jest bardzo trudne, a kruche ciasto i nadzienie można zrobić nawet poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami z rodzynkami i orzechami. To takie mini szarlotki na jeden kęs. Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków. Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi jabłkami .
Pyszne,ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny sa ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek. Nie poswięcam się też zbierając je,ponieważ gałązki nie mają kolców.
Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!
Jednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.
Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.
Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :D
W cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.
A dlaczego?
Bo te słodkości robi się z resztek!
Są naprawdę reeeeweeelaaacyyyyjneee! Pachnące, aromatyczne, korzenne, mięciutkie, puszyste, same się zjadają i aż korci by sięgnąć po kolejnego i kolejnego.
Dzieci zaczynają od musów z jabłka, marchewki, gruszki, banana. Są też chrupki kukurydziane - Flipsy i biszkopciki. Podczas gdy Flipsów raczej w domu sami nie zrobimy, bardzo łatwo jest upiec biszkopciki. Mięciutkie i pyszne.