Kruche babeczki z jabłkami
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami z rodzynkami i orzechami. To takie mini szarlotki na jeden kęs. Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.
Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi jabłkami .
Składniki: / ok. 12 szt/
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- 2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich/ posiekanych/
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło, posiekać nożem, Jajko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki z masłem, wymieszać. Wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 minut. Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i bakaliami. Jedną część ciasta wyłożyć na blat obsypany mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 5 minut . Rozwałkować drugą połowę ciasta. Foremką powycinać kolejne okręgi / na wierzch babeczek/. Na podpieczony spód nakładać przygotowane jabłka, przykryć krążkami ciasta lekko dociskając brzegi. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.