Domowe biszkopciki dla niemowląt od 7 miesiąca
Gdy mój syn był malutki, bardzo szybko zaczęłam gotować dla niego obiadki. Z gotowych sklepowych słoiczków korzystałam sporadycznie. Zwykle wtedy, gdy gdzieś wychodziliśmy i branie własnego garnka z zupą do podgrzania nie wchodziło w grę. Wtedy słoiczek był idealnym wyjściem, bo można go dać nawet kelnerowi w restauracji, aby go podgrzał. Pamiętam, że nie mogłam się doczekać, aż będę mogła samodzielnie gotować dla swojego dziecka. Doczekałam się i miałam z tego dużą satysfakcję, ponieważ jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mój syn od początku jadł niemal wszystko, co ugotowałam, tak jest z resztą do dziś. Tyle, że teraz, to on czasami gotuje dla nas, co jest wspaniałe i co tu dużo mówić ... bardzo wzruszające :) Równie kuszące jak gotowanie domowych obiadów dla dziecka, są desery i przekąski. Dzieci zaczynają od musów z jabłka, marchewki, gruszki, banana. Są też chrupki kukurydziane - Flipsy i biszkopciki. Podczas gdy Flipsów raczej w domu sami nie zrobimy, bardzo łatwo jest upiec biszkopciki. Mięciutkie i pyszne.
Ten przepis, to zwykły biszkopt, który piekę gdy chcę zrobić tort. Tyle, że proporcje są znacznie zmniejszone. Cukru również jest mniej.
Domowe biszkopciki dla niemowląt od 7 miesiąca
około 15 sztuk
1 jajko, 1 łyżka cukru, 15 g mąki pszennej (1,5 łyżki), 15 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki),
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170-175°C. Obie mąki wymieszać w misce. Jajko z cukrem wbić do drugiej miski. Miskę włożyć do garnka z wrzątkiem i ubijać mikserem przez 5 minut. Jak powstanie gęsta kremowa masa, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać rózgą / trzepaczką. Nakładać po 1 łyżce ciasta na blachę i piec 7 minut.
Ciepłe biszkopty zdjąć z blachy na kratkę do studzenia.