Ptysie - eklery łabędzie

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym roku, na przyjęciu urodzinowym moich Dzieci, pojawiły się łabędzie z ciasta ptysiowego. Mało z tym pracy, a efekt niewiarygodny. Pofrunęły do małych i dużych buziek w tempie zawrotnym. Zawsze myślałam, że ciężko robi się ciasto ptysiowe, a okazało się że nie ma w tym wiele filozofii. Ja się odważyłam, a Wy?

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody
1 kostka margaryny
5 jajek
szczypta soli

Nadzienie:

bita śmietana

Przygotowanie:

Zagotowujemy w garnku wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od boków garnka i będzie lekko szkliste, zdejmujemy garnek z ognia. Studzimy masę.

Do chłodnej masy dodajemy po 1 jajku, miksując dokładnie masę po każdym dodaniu jajka.

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szprycą cukierniczą lub przy użyciu woreczka z odciętym rogiem wyciskamy masę w kształt serc, oraz w kształt S-ki, która będzie szyją łąbędzia. Musimy pamiętać o zostawieniu odległości między poszczególnymi, wyciśniętymi elementami, gdyż urosną one podczas pieczenia.

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ptysie ok. 30 minut (ważne by przez pierwsze minimu 15minut nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!, najlepiej nie otwierać drzwiczek przez cały czas pieczenia).

Upieczone ptysie muszą całkowicie wystygnąć, zanim przystąpimy do ich przecinania.

Sercowe ptysie delikatnie przecinamy w połowie. Dół zostawiamy w całości górę przełamujemy, tak by powstały nam 2 skrzydła. Na spodnią cześć ciasta wykładamy bitą śmietaną, układamy na niej skrzydła i „wstawiamy” szyję. Gotowe!

Miłej i smacznej degustacji życzę!

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ptysie można przygotować kilka dni wcześniej, ważne by przechowywać je w papierowym opakowaniu lub kartoniku z dostępem powietrza.

Przepis bierze udział w akcji:

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka z czerwonym oczkiem
3

Kruche ciasteczka z czerwonym…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Owsiane ciastka pełne bakalii

Owsiane ciastka pełne bakalii

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Babeczki Smętarne na Halloween
1

Babeczki Smętarne na Halloween

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy