Ptysie - eklery łabędzie

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym roku, na przyjęciu urodzinowym moich Dzieci, pojawiły się łabędzie z ciasta ptysiowego. Mało z tym pracy, a efekt niewiarygodny. Pofrunęły do małych i dużych buziek w tempie zawrotnym. Zawsze myślałam, że ciężko robi się ciasto ptysiowe, a okazało się że nie ma w tym wiele filozofii. Ja się odważyłam, a Wy?

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody
1 kostka margaryny
5 jajek
szczypta soli

Nadzienie:

bita śmietana

Przygotowanie:

Zagotowujemy w garnku wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od boków garnka i będzie lekko szkliste, zdejmujemy garnek z ognia. Studzimy masę.

Do chłodnej masy dodajemy po 1 jajku, miksując dokładnie masę po każdym dodaniu jajka.

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szprycą cukierniczą lub przy użyciu woreczka z odciętym rogiem wyciskamy masę w kształt serc, oraz w kształt S-ki, która będzie szyją łąbędzia. Musimy pamiętać o zostawieniu odległości między poszczególnymi, wyciśniętymi elementami, gdyż urosną one podczas pieczenia.

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ptysie ok. 30 minut (ważne by przez pierwsze minimu 15minut nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!, najlepiej nie otwierać drzwiczek przez cały czas pieczenia).

Upieczone ptysie muszą całkowicie wystygnąć, zanim przystąpimy do ich przecinania.

Sercowe ptysie delikatnie przecinamy w połowie. Dół zostawiamy w całości górę przełamujemy, tak by powstały nam 2 skrzydła. Na spodnią cześć ciasta wykładamy bitą śmietaną, układamy na niej skrzydła i „wstawiamy” szyję. Gotowe!

Miłej i smacznej degustacji życzę!

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ptysie można przygotować kilka dni wcześniej, ważne by przechowywać je w papierowym opakowaniu lub kartoniku z dostępem powietrza.

Przepis bierze udział w akcji:

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka z czerwonym oczkiem
3

Kruche ciasteczka z czerwonym…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami
2

Ciasto szpinakowe pole z trusk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Spiralne frytki z piekarnika
2

Spiralne frytki z piekarnika

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chatka puchatka z bananami
2

Chatka puchatka z bananami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kakałko z piankowymi bałwankami
1

Kakałko z piankowymi bałwankam…

food² food²
Food Square

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit