Ptysie - eklery łabędzie

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym roku, na przyjęciu urodzinowym moich Dzieci, pojawiły się łabędzie z ciasta ptysiowego. Mało z tym pracy, a efekt niewiarygodny. Pofrunęły do małych i dużych buziek w tempie zawrotnym. Zawsze myślałam, że ciężko robi się ciasto ptysiowe, a okazało się że nie ma w tym wiele filozofii. Ja się odważyłam, a Wy?

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody
1 kostka margaryny
5 jajek
szczypta soli

Nadzienie:

bita śmietana

Przygotowanie:

Zagotowujemy w garnku wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od boków garnka i będzie lekko szkliste, zdejmujemy garnek z ognia. Studzimy masę.

Do chłodnej masy dodajemy po 1 jajku, miksując dokładnie masę po każdym dodaniu jajka.

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szprycą cukierniczą lub przy użyciu woreczka z odciętym rogiem wyciskamy masę w kształt serc, oraz w kształt S-ki, która będzie szyją łąbędzia. Musimy pamiętać o zostawieniu odległości między poszczególnymi, wyciśniętymi elementami, gdyż urosną one podczas pieczenia.

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ptysie ok. 30 minut (ważne by przez pierwsze minimu 15minut nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!, najlepiej nie otwierać drzwiczek przez cały czas pieczenia).

Upieczone ptysie muszą całkowicie wystygnąć, zanim przystąpimy do ich przecinania.

Sercowe ptysie delikatnie przecinamy w połowie. Dół zostawiamy w całości górę przełamujemy, tak by powstały nam 2 skrzydła. Na spodnią cześć ciasta wykładamy bitą śmietaną, układamy na niej skrzydła i „wstawiamy” szyję. Gotowe!

Miłej i smacznej degustacji życzę!

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ptysie można przygotować kilka dni wcześniej, ważne by przechowywać je w papierowym opakowaniu lub kartoniku z dostępem powietrza.

Przepis bierze udział w akcji:

Zdjęcie - Ptysie - eklery łabędzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka z czerwonym oczkiem
3

Kruche ciasteczka z czerwonym…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zupa gołąbkowa
2

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z paskami omletu
1

Sałatka z paskami omletu

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
2

Muffiny wytrawne z jajek i war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka w muszlach makaronowych z tuńczykiem
1

Sałatka w muszlach makaronowyc…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com