Kokosanki – najlepsze!

Kokosanki – najlepsze!

Mokre w środku , kruche z zewnątrz …

Mowa o kokosankach!

Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i tymi najmilszymi wspomnieniami , dlatego też zajadam je z tak wielką przyjemnością!

Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek!

A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.

Pycha!

 Zdjęcie - Kokosanki – najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* masło – 50 g

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 3 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

8 sól – 1 szczypta

* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki.

Najłtwiej robi się to za pomocą dwóch małych łyżeczek.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Robimy kleksik z marmolady.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Kokosanki – najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów