Kokosanki – najlepsze!
Mokre w środku , kruche z zewnątrz …
Mowa o kokosankach!
Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i tymi najmilszymi wspomnieniami , dlatego też zajadam je z tak wielką przyjemnością!
Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek!
A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.
Pycha!
SKŁADNIKI:
* masło – 50 g
* cukier – 3/4 szkl
* mleko – 3 łyżki
* wiórki kokosowe – 200 g
* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )
8 sól – 1 szczypta
* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.
Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki.
Najłtwiej robi się to za pomocą dwóch małych łyżeczek.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.
Robimy kleksik z marmolady.
Zajadamy!
Smacznego!