Ciasteczka sezamowo-owsiane
Moje ulubione ciasteczka sezamowe z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Delikatne, chrupiące , proste w przygotowaniu i zdrowe. Doskonałe , kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. ...a upiec je można błyskawicznie.... porzebować bedziemy tylko:
Składniki:
- 3 białka,
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek nasion sezamu
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- szczypta soli
Wykonanie: Płatki owsiane zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodać aromat waniliowy. Zmielone płatki wymieszać z sezamem i siemieniem lnianym. Połączyć z białkami, dodać olej i lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15-20 min.