Ciasto imbirowe na które czekam cały rok bo tylko o tej porze roku smakuje najlepiej. Idealne na święta dla zapracowanych ,bo jest łatwe do zrobienia i nie może się nie udać .
W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco.
Kremowe mini- serniczki, które smakiem przypominają sernik gotowany. Ekspresowe w wykonaniu i bardzo dekoracyjne. To w jaki sposób je ozdobisz zależy tylko i wyłącznie od Twojej inwencji.
Tym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu. Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa. Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali. Każdemu smakowało. Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.
Ciasto które smakuje zupełnie inaczej od tradycyjnej szarlotki ale zdecydowanie warte jest grzechu. Bez duszenia jabłek, bez dodatkowej kruszonki czy bezy stanowi bardzo szybką i smaczną alternatywę.
To rodzaj tych ciastek, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Takie lekko ciepłe, mięciutkie - wtedy są najpyszniejsze ! Ciężko się od nich oderwać.
Ciasto orzechowe z kremem budyniowym najlepszy ciasto orzechowiec jaki jadłam! (...) Pyszny krem, cudownie chrupiące orzechy – po prostu niebo w gębie! Ciasto jest rewelacyjne więc spróbujcie koniecznie!
Rewelacyjne w każdym calu. Zrobiłam je na minione święta, nie obiecywałam sobie po nich dużo, ale ich smak totalnie mnie zaskoczył. Masło orzechowe, kokos i mleko w proszku. Trochę przypominają w smaku jedne z moich ulubionych cukierków. Bardzo, bardzo polecam.
Kolejne rogaliki.tym razem z ciasta serowego,ciasto serowe było już mi wcześniej znane i wykorzystywane przeze mnie ,ale na rogaliki z nadzieniem czekoladowo- orzechowym podpatrzyłam tutaj... i cytuję w całości za autorką..
Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Przepis mam od mamy, wycięła go lata temu z jakiejś gazety, i w tejże gazecie figurował on pod nazwą "Herbatniki Adasia". Znacie tego Adasia? W każdym razie ciasteczka (bo herbatniki to na pewno nie są) wymyślił genialne - leciutkie, kruchutkie, po prostu wspaniałe, tylko trochę przesadził z ilością tłuszczu i cukru, ale zredukowaliśmy, rzecz jasna.