Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi

Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi
Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.
Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią, dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek. I można kupić je na sztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, obowiązkowo musi zjeść przynajmniej jeden polworon.
Polworony można przechowywać zamknięte w metalowej puszce nawet tydzień. Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru.

Składniki (na ok. 30-40 ciasteczek):
  • 300 g mąki tortowej
  • 220 g smalcu
  • 250 g cukru pudru
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 20 g siekanychorzechów laskowych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka sezamu
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie polworonów:
  1. Przesianą mąkę, orzechy mielone i siekane, wszystko w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut w temperaturze 140 °C. Podczas prażenia przemieszaj co każde 10 minut, aby mąki i orzechy były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięciam, nawet na całą noc.
  2. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, cynamon, orzechy oraz sezam. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze.
  3. Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby masa stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła.
  4. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 4-5 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pozostawiając między ciasteczkami około 2 cm wolnego miejsca. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte.
  5. Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.
  6. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem.
Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto w folii za chwilę znajdzie się w lodówce. Pkt 3. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polworony tuż po upieczeniu, stygną. Pkt 5. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polworony posypane cukrem pudrem. Pkt 6. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polworony. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polworony z góry. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polworon z bliska. Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami insirował blog Gastronomía & Cía.

Kategorie przepisów