Ciasto imbirowe...łatwe i szybkie
Ciasto imbirowe na które czekam cały rok bo tylko o tej porze roku smakuje najlepiej. Idealne na święta dla zapracowanych ,bo jest łatwe do zrobienia i nie może się nie udać .
PRZEPIS: -250 g mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej -1,5 łyżeczki imbiru w proszku -1 płaska łyżeczka cynamonu -1/4 łyżeczki przyprawy do piernika -100 g cukru -170 g miodu płynnego -75 g oleju rzepakowego -2 rozbełtane jajka -125 g ciepłej wody -90 g powideł śliwkowych(może być marmolada lub konfitury) -2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej -3 łyżki płatków migdałowych
Mąkę przesiać razem z proszkiem,sodą,imbirem,cynamonem i przyprawą do piernika do miski miksera Dodać cukier Miód,wodę,olej,jajka i powidła rozmieszać w drugiej misce i przelać do mąki Zmiksować aż do połączenia się wszystkich składników i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 st.C i piec przez 55-60 min .Patyczek włożony w ciasto musi być suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 2 min.Po tym czasie wyjąć i delikatnie zdjąć papier. Ciasto studzić na kratce Ostudzone ciasto lukrujemy
LUKIER: cukier puder przesiany kilka łyżek wrzącej wody sok z pomarańczy i cytryny przecedzony Do cukru najpierw dodaję sok z pomarańczy i cytryny a dopiero wrzątek łyżkami aby nie przedobrzyć Lukier nie może być ani za gęsty bo się ładnie nie rozsmaruje ani za rzadki bo wsiąknie w ciasto Lukier najlepiej mieszać drewnianą łyżką albo mała pałką Masa ma być gładka i pokrywająca grzbiet łyżki
Część lukru możemy zabarwić barwnikami.Esy floresy to fantazja mojego czterolatka :)
MIŁEJ NIEDZIELI :)