Świąteczne mini- serniczki
Kremowe mini- serniczki, które smakiem przypominają sernik gotowany. Ekspresowe w wykonaniu i bardzo dekoracyjne. To w jaki sposób je ozdobisz zależy tylko i wyłącznie od Twojej inwencji.
/ przepis inspirowany tym, na 6 sztuk/
Spód:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wypełnienie:
- 200 g zmielonego twarożku sernikowego
- 40 g śmietany 36 %
- 40 g mleka skondensowanego słodzonego
Do dekoracji:
- 1 łyżeczka masy sernikowej + barwnik zielony i czerwony
Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek. Wyciąć sześć krążków i umieścić w foremkach do babeczek. Podpiec je w temp. 180 stopni C. przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Przygotować masę sernikową- wymieszać twarożek wraz z zagęszczonym mlekiem i śmietanką. Wyłożyć na podpieczone spody babeczek. Zostawić na ok. 30 minut w zimnym miejscu, aby nieco stężały. W dwóch małych pojemniczkach rozprowadzić barwniki wraz z odrobiną masy sernikowej. Robić wzorki za pomocą wykałaczki. Zostawić na całą noc (ok. 12 h), aby stężały.
Smacznego!
Ps: Czerwone, błyszczące papilotki można nabyć w sklepie Beetlebits.pl
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________