Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…
Tego po prostu TRZEBA spróbować. No... chyba, że nie lubicie bardzo słodkich deserów i kajmaku. Ja jednak rozpływam się z zachwytu, tak, jak rozpływa się w ustach tenże fondant, pozostawiając błogie uczucie spełnienia ;)
Zapraszam Was na rumowe oponki. Puchate, pączkowe, z delikatnym aromatem rumu. Smaczne. C. był bardzo zadowolony. Ja, po tym co z nimi przeszłam w kuchni, nieco mniej...
Znakomita deserowa propozycja. Tartaletki z kremem cytrynowym, znanym powszechnie jako lemon curd to już klasyk. Z porcją słodkiej bezy, znakomicie równoważącej kwaśny smak kremu, przypadnie do gustu każdemu.
Choć te muffinki są pyszne same w sobie, podałam je z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Stały się dzięki temu naprawdę elegancko wyglądającym deserem. Teraz jednak w wersjo podstawowej, błyskawicznej do zrobienia!
Dzisiaj razem z innymi blogerami kulinarnymi przygotowaliśmy ciasto lub deser z truskawkami. U mnie padło na Eton Mess, który chciałam przygotować już od bardzo dawna. A zrobiłam go z bezami własnej roboty i to bezami, które naprawdę pierwszy raz wyszły mi takie jak trzeba! Ale o bezach będzie kiedy indziej – dzisiaj pyszny deser z truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii.
Posłuchałam rad kilku koleżanek, poczytałam nieco w necie i w końcu opracowałam sprawdzony przepis na 1 blachę małych bez – takich leciutkich, kruchutkich i suchych w środku. Cukru musi być dużo, ale bez przesady, albowiem przy nadmiernej jego ilości podczas pieczenia powstanie karmel i beza będzie wilgotna i ciężka.
Vacherin to tradycyjny francuski deser, delikatny, słodki, idealny na lato. Składa się z lekkich bezowych pierścieni, wypełnionych bitą śmietaną z owocami, niby takie to proste, ale jak cieszy. Najważniejszym etapem przygotowania jest dobre wysuszenie bezy, jeśli to nam się uda to sukces murowany.
Domowe, własnoręcznie przeze mnie zrobione, rurki z kremem, urzekły mnie całkowicie. Odpłynęłam, w czasy dzieciństwa, do znajomych smaków z przeszłości. Tak smakowały dawno temu rurki z kremem, które uwielbiałam.