Rurki z kremem
Dawno nie jadłam nic tak dobrego.
Domowe, własnoręcznie przeze mnie zrobione, rurki z kremem, urzekły mnie całkowicie.
Odpłynęłam, w czasy dzieciństwa, do znajomych smaków z przeszłości.
Tak smakowały dawno temu rurki z kremem, które uwielbiałam.
Moje rureczki - genialne, idealne, boskie, fantastyczne!
Inaczej nie mogę opisać tego smaku:)
Najlepsze rurki jakie w życiu jadłam.
Em i chłopcy również, od pierwszego kęsa przepadli;)
Musiałam pilnować lodówkę i wydzielać im przydział, bo jakby się dało, pochłonęliby kilkadziesiąt rurek na jedno posiedzenie;)
Z racji, że zakochałam się w tych słodkich maleństwach, robiłam je ostatnio w trzech różnych wersjach: pierwsza - kruche ciasto i fantastyczna domowa, budyniowo-śmietanowa masa, druga wersja - kruche ciasto i masa ajerkoniakowa, trzecia wersja - ciasto francuskie i masa budyniowa.
Szczerze przyznaję, że ta pierwsza wersja, ta którą dzisiaj publikuję, kruchego ciasta z fenomenalną masą budyniowo- śmietanową jest nie do pobicia;)
Żadne inne wersje rureczek nie dorastały tej do pięt;)
Ja już swoj na idealne rurki z kremem znalazłam i nie mam już ochoty z żadnym innym kombinować;)
Składniki (ok. 40 rurek):
ciasto
- 500g mąki
- 250g masła
- 250ml smietany
- szczypta soli
dodatkowo: białko jajka do posmarowania+ cukier do posypania przed pieczeniem
krem budyniowo -śmietanowy
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 250g masła
- 250ml śmietanki 30%
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować cienko.
Pokroić na długir pasy o szerokości ok. 2,5 cm.
Prze pierwszym użyciem formemki posmarować masłem.
Paski ciasta nawinąć na foremki.
Posmarować białkiem, posypać cukrem.
Piec na rumiano w 200C ok. 15 minut.
Po upieczeniu, rurki od razu ściągnąć z foremek.
Rurki wystudzić.
Zrobić krem.
Żółtka zmiksować z mlekiem, dodać cukier, cukier waniliwoy i mąkę.
Ugotować budyń.
Lekko przestudzony budyń utrzeć z masłem.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ubitą smietanę, delikatnei wymieszać z masą budyniową.
Przy pomocy szprycy, napełnić rurki gotową masą śmietanowo- budyniową.
Gotowe rurki włożyć do lodówki na kilka godzin by masa stężała.