Babeczki z prawie płynnym kajmakiem na Walentynki
Te kajmakowe babeczki są przepyszne. Pisze to z ręką na sercu, bo to nie mój pierwszy eksperyment z dodatkiem tego składnika. Na blogu były już kajmakowe babeczki oraz kajmakowe babeczki z kremem. Poza tym piekłam babeczki banoffee które przecież nie mogą obyć się bez kajmaku. Wszystkie te babeczki były smaczne więc zwolennikom kajmaku serdecznie polecam. Dzisiejsze różnią się tym że kajmak nie jest jedynie dodatkiem do ciasta, ale ich głównym składnikiem. Właściwe to po przekrojeniu babeczki, kajmak powinien się rozpływać na talerzyku, stąd ich oryginalna nazwa Kajmakowy Fondant. Jednak ze względu na upodobania mojej rodziny musiałam nieco przypiec babeczki. Moje po prostu były bardzo wilgotne w środku co spotkało się z wielkim zadowoleniem, powiedziano mi że płynne nie byłyby takie smaczne. No cóż o gustach się nie dyskutuje. Przepis ten zaproponowała Anna Maria na blogu Kucharnia, która jest gospodynią Weekendowej Cukierni w lutym 2013. Mam nadzieję, że mimo mojej modyfikacji w przepisie zostanie zaakceptowany i dołączony do lutowej edycji weekendowej cukierni.
Przez wzgląd na dzisiejsze święto upiekłam moje babeczki w kształcie serduszek. Może to pomysł na uświetnienie dzisiejszego dnia. Zwłaszcza że przepis nie jest ani czaso- ani pracochłonny, nie sprawia większych trudności w przygotowaniu. Z okazji Walentynek życzę wszystkim miłości, nie tylko dziś a przez cały rok.
Składniki na 7 serduszkowych babeczek:
Do misy miksera wbij jajko, dodaj żółtka i ubijaj 2-3 minut aż masa będzie spieniona. Cały czas ubijając stopniowo dodawaj kajmak. Kiedy kajmak już połączy się z jajkami wsyp mąkę i wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Wypełnij foremki gdzieś do 2/3 wysokości.
Piecz do momentu aż masa lekko się zarumieni, tj około 10 minut. Aby uzyskać efekt płynnego środka staraj się nie wydłużac pieczenia. Moje babeczki przytrzymałam w piekarniku 2 minuty dłużej dzięki czemu w środku były przyjemnie wilgotne.
Smacznego ! Szczęśliwych Walentynek :D
Wydrukuj przepis
Składniki na 7 serduszkowych babeczek:
- tłuszcz do wysmarowania foremek oraz mąka do oprószenia
- 2 i 1/2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
Do misy miksera wbij jajko, dodaj żółtka i ubijaj 2-3 minut aż masa będzie spieniona. Cały czas ubijając stopniowo dodawaj kajmak. Kiedy kajmak już połączy się z jajkami wsyp mąkę i wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Wypełnij foremki gdzieś do 2/3 wysokości.
Piecz do momentu aż masa lekko się zarumieni, tj około 10 minut. Aby uzyskać efekt płynnego środka staraj się nie wydłużac pieczenia. Moje babeczki przytrzymałam w piekarniku 2 minuty dłużej dzięki czemu w środku były przyjemnie wilgotne.
Smacznego ! Szczęśliwych Walentynek :D
Wydrukuj przepis