Jogurtowe babeczki z truskawkami
Sezon na truskawki niestety jest krótki, jem je teraz więc w zasadzie każdego dnia. Uwielbiam same, ze śmietanką, w formie koktajlu, albo … babeczek właśnie.
Choć te muffinki są pyszne same w sobie, podałam je z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Stały się dzięki temu naprawdę elegancko wyglądającym deserem. Teraz jednak w wersjo podstawowej, błyskawicznej do zrobienia!
Jogurtowe babeczki z truskawkami Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- jogurt grecki - 1/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki (plus 3 łyżki na wierzch)
- olej - 1/3 szklanki
- jajko - 1 szt
- truskawki - ok. 25 sztuk
W misce wymieszaj suche składniki: oba rodzaje mąk, sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugim naczyniu połącz mleko, jogurt, jajko i olej. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek na babeczki, na wierzchu ułóż cząstki truskawek, posyp cukrem.
Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.