Drożdżówki z orzechami
Dzisiejsze drożdżówki miały być z rabarbarem ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar bo przypomniało mi się, że mam spory zapas orzechów. Ciasto drożdżowe z orzechami robiłam już kilka razy i wiem, że jest to ciekawy smak. Orzechy można rozdrobnić blenderem lub przekręcić przez maszynkę. A jeśli ktoś lubi grubsze kawałki można je tylko posiekać nożem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
Składniki na farsz orzechowy:
- 100 g miękkiego masła
- szklanka posiekanych lub zmielonych orzechów
- 2 łyżki cukru
- ew. szczypta cynamonu
Z drożdży, łyżki mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn, masło, żółtka, mleko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i cynamon, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować je na duży placek. Można podzielić je na pół i rozwałkować na dwa mniejsze. Posmarować je przygotowanym farszem maślano – orzechowym. Zwinąć ciasto jak roladę. Kroić w plastry. Ułożyć ja na wysmarowanej blaszce i odstawić na 15 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 min.
Smacznego:)