Drożdżówki z orzechami

Drożdżówki z orzechami

Dzisiejsze drożdżówki miały być z rabarbarem ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar bo przypomniało mi się, że mam spory zapas orzechów. Ciasto drożdżowe z orzechami robiłam już kilka razy i wiem, że jest to ciekawy smak. Orzechy można rozdrobnić blenderem lub przekręcić przez maszynkę. A jeśli ktoś lubi grubsze kawałki można je tylko posiekać nożem.

Zdjęcie - Drożdżówki z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka

Składniki na farsz orzechowy:

  • 100 g miękkiego masła
  • szklanka posiekanych lub zmielonych orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • ew. szczypta cynamonu

Z drożdży, łyżki mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn, masło, żółtka,  mleko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i cynamon, dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować je na duży placek. Można podzielić je na pół i rozwałkować na dwa mniejsze. Posmarować je przygotowanym farszem maślano – orzechowym. Zwinąć ciasto jak roladę. Kroić w plastry. Ułożyć ja na wysmarowanej blaszce  i odstawić na 15 min.  Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów