Dziś udało mi się upiec chrupiące bezglutenowe bułeczki z pięknie popękaną skórką (dzięki dodatkowi mąki ryżowej). Do ciasta dodałam mleko sojowe, bo uznałam, że nada im więcej smaku niż woda. Oczywiście w przepisie tym można także wykorzystać mleko krowie.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami rezultatem kolejnego mojego kulinarnego eksperymentu. Upiekłam babeczki kokosowe, w których mąkę zastąpiłam mąką ryżową, tłuszcz - olejem kokosowym a do wszystkiego wrzuciłam kokosowe batoniki. Hmmm.. były smaczne, gęste, słodkie, pełne kokosu.
Te bezglutenowe ciasteczka są moim hitem ostatnich dni. Z wierzchu chrupiące, w środku zaś lekko ciągnące się. Dodatkowo smakowicie żółte (to dzięki mące jaglanej). Mają przyjemnie maślany posmak i truskawkową nutę. Pyszne!
Zakwas, który Wam proponuje jest bezglutenowy. Tegoroczna Wigilia stała się wyzwaniem gdy okazało się, że potrawy mają być dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Dla kogoś kto nigdy nie musiał zwracać uwagi na takie ograniczenia jest to nie lada zadanie.
Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie.
Ci, którzy są na diecie bezglutenowej z całą pewnością również chcieliby dogodzić sobie czymś słodkim Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, mini pączki serowo – kukurydziane o lekko orzeźwiającym cytrynowym smaku.
Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.
Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane, tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej.
Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej.
Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!
Nie tylko zdrowe ale również pyszne ciasteczka fistaszkowe ze znacznym dodatkiem otrąb owsianych, głównie w celu ich odchudzenia, bo wiadomo orzeszki ziemne do niskokalorycznych nie należą. Wybrałam wersję light czyli nieprażone bez soli. Szybkie i proste w wykonaniu, choć nie lepi ich się tak łatwo jak trufle
Powstawał przy okazji pieczenia bezglutenowego chleba i bardzo smakował, choć tak naprawdę wcale nie był groszkiem ptysiowym. Przyczyną jego podobieństwa była lekkość, "dziurawość", charakterystyczna dla ptysiowego ciasta
Chleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika.
Sekretnym składnikiem okazało się puree ziemniaczane, które nadaje wypiekowi smaku i ciekawej konsystencji ciasta. Kolor miąższu może zdradza tajemnicę, że to bezglutenowy wypiek, ale dziurki i chrupiąca skórka wyszły jak w klasycznym wypieku pszennym