Bezglutenowe magdalenki


Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Słynne francuskie ciasteczka madeleines bez glutenu? Tak to możliwe !:)

Bezglutenowe cytrynowe magdalenki
/ składniki na 20 sztuk/
- 140 g gotowej mieszanki mąki bezglutenowej ( w skład mojej wchodziła: kokosowa, ryżowa, ziemniaczana oraz z tapioki)
- 100 g miękkiego masła
- 90 g cukru
- 3 małe jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

dodatkowo:- cukier puder (do posypania ciasteczek)
Do miski przesiewam mieszankę mąk bezglutenowych.Oddzielam żółtka od białek.W dużej misce ubijam na sztywną pianę z białek z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.Wlewam żółtka, dodaję również sok i skórkę z cytryny- wszystko dokładnie miksuję.Następnie dodaję mąkę i również dokładnie mieszam. Na samym końcu, stale miksując wrzucam partiami bardzo miękkie masło i mieszam do momentu, aż składniki dokładnie się połączą.Silikonową formę do magdalenek wypełniam do 3/4 wysokości.Ciasteczka piekę partiami w temp. 200 stopni C (bez termoobiegu) przez około 10 minut- na złoty kolor.Po przestudzeniu dekoruję je cukrem pudrem.Smacznego!:)
Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ps: W przygotowaniu magdalenek pomogła mi silikonowa forma Lekue. Możesz ją dostać w sklepie Bake Shop.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Ptysiowa choinka, czyli croquembouche
1

Ptysiowa choinka, czyli croque…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kremowa zupa z kasztanów. Sezonowe smaki
3

Kremowa zupa z kasztanów. Sezo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tort bezowy dacquise (Dakłas)
1

Tort bezowy dacquise (Dakłas)

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!