Bezglutenowe magdalenki

Bezglutenowe magdalenki


Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Słynne francuskie ciasteczka madeleines bez glutenu? Tak to możliwe !:)

Bezglutenowe cytrynowe magdalenki
/ składniki na 20 sztuk/
- 140 g gotowej mieszanki mąki bezglutenowej ( w skład mojej wchodziła: kokosowa, ryżowa, ziemniaczana oraz z tapioki)
- 100 g miękkiego masła
- 90 g cukru
- 3 małe jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

dodatkowo:- cukier puder (do posypania ciasteczek)
Do miski przesiewam mieszankę mąk bezglutenowych.Oddzielam żółtka od białek.W dużej misce ubijam na sztywną pianę z białek z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.Wlewam żółtka, dodaję również sok i skórkę z cytryny- wszystko dokładnie miksuję.Następnie dodaję mąkę i również dokładnie mieszam. Na samym końcu, stale miksując wrzucam partiami bardzo miękkie masło i mieszam do momentu, aż składniki dokładnie się połączą.Silikonową formę do magdalenek wypełniam do 3/4 wysokości.Ciasteczka piekę partiami w temp. 200 stopni C (bez termoobiegu) przez około 10 minut- na złoty kolor.Po przestudzeniu dekoruję je cukrem pudrem.Smacznego!:)
Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ps: W przygotowaniu magdalenek pomogła mi silikonowa forma Lekue. Możesz ją dostać w sklepie Bake Shop.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów