Ciasto cytrynowe jogurtowe – kukurydziane, fit, bezglutenowe
Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.
Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej.
Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej.
Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!
Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;)
Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki.
SKŁADNIKI:
( keksówka )
* mąka kukurydziana – 4 łyżki
* jajka – 3 szt
* jogurt naturalny – 180 g
* cukier lub ksylitol – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.
Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe!
Smacznego!
DRUKUJ: