Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe


Zdjęcie - Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Jak tam po weekendzie ?? U mnie młodej ząbki wychodzić zaczęły i troszkę marudziła, ale poza tym wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę ryżową, więc mogłam. Ciasteczka może wyglądem nie powalają (nawet zdjęcia ciężko było zrobić ;-), ale smakiem to już powaliły. Ten smak czekolady, ta kruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik. Miłego dzionka :-))

Składniki na około 20 sztuk:

  • 100 g maki ryżowej
  • 110 g masła (musi być w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 25 gorzkiego kakao
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady (1 gorzka+ druga ze skórką pomarańczy)


Czekoladę siekamy niedbale, suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej miski dajemy masło i cukier trzcinowy. Miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję suche składniki. Na sam koniec dodaję posiekaną czekoladę i w miarę dokładnie mieszam.

Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Łyżką nabieram porcję masy, nakładam na papier i lekko ugniatam. Ciastka podczas pieczenia powiększą swoją objętość, więc trzeba pamiętać o zachowaniu większych odstępów. U mnie ciasteczek wyszło 20, bo robiłam takie średniej wielkości.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, więc przekładamy je na kratkę, a one sobie spokojnie dojdą :-)))


Zdjęcie - Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku