Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym

Zdjęcie - Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W lipcu, zamieściłam na blogu przepis na chleb bezglutenowy (wpis tutaj). W tym czasie odezwało się do mnie bardzo dużo osób, które są na diecie bezglutenowej. Przepis sprawdził się w ich kuchniach doskonale, ale proszono o więcej pieczywa tego typu na blogu.

Czasami odzywają się do nas też czytelnicy, których bliscy nie mogą spożywać pszenicy, żyta i jęczmienia. Starają się oni wprowadzać do ich menu pieczywo, sprawiając im w ten sposób radość i urozmaicając codzienne posiłki. Zdarza się i tak niestety, że niektórzy równocześnie nie mogą też spożywać nabiału.

Celiakia nie oznacza, że trzeba w ogóle rezygnować z pieczywa. Po prostu różni się ono znacząco od klasycznych chlebów i bułek z przeciętnych piekarń. Muszą być bowiem pieczone przy użyciu mąki wskazanej przy tej diecie np. mąki ryżowej, kukurydzianej, czy gryczanej. Chleb z tych mąk wychodzi trochę bardziej zbity niż z mąki pszennej, ale nie znaczy to, że nie może być smaczny.

Dziś udało mi się upiec chrupiące bezglutenowe bułeczki z pięknie popękaną skórką (dzięki dodatkowi mąki ryżowej). Do ciasta dodałam mleko sojowe, bo uznałam, że nada im więcej smaku niż woda. Oczywiście w przepisie tym można także wykorzystać mleko krowie. Nie skupiałam się na dodatkach w postaci np. przypraw.

Chciałam przygotować proporcje na bułeczki, z których każdy mógłby skorzystać i zmodyfikować je po swojemu, wybierając za każdym razem inne ulubione dodatki. Mam nadzieję, że przepis przyda się wielu osobom. Na koniec chciałam dodać, że naprawdę są smaczne!

Zdjęcie - Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 3

Składniki
  • 300 g mąki bezglutenowej (np. ryżowa, kukurydziana, gryczana, amarantusowa)
  • 150 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko sojowe, aby było letnie, lecz nie gorące.
  3. Stopniowo wlewamy mleko do miski z suchymi składnikami i zaczynamy wrabiać ciasto (łyżką lub mikserem). Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy kulę z ciasta do miski. Przykrywamy ją folią spożywcza lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W wyrośniętego ciasta formujemy 3 okrągłe bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  5. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe brownie ze śliwką
1

Piernikowe brownie ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych
1

Ciasteczka z mielonych orzechó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Owsiane ciastka pełne bakalii

Owsiane ciastka pełne bakalii

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka imbirowe w 20 minut

Ciasteczka imbirowe w 20 minut

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasteczka imbirowe w 20 minut

Ciasteczka imbirowe w 20 minut

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj