Bezglutenowe jaglane ciasteczka z dżemem
Te bezglutenowe ciasteczka są moim hitem ostatnich dni. Z wierzchu chrupiące, w środku zaś lekko ciągnące się. Dodatkowo smakowicie żółte (to dzięki mące jaglanej). Mają przyjemnie maślany posmak i truskawkową nutę. Pyszne!
/ przepis własny, składniki na 14 ciasteczek/
- 60 g mąki jaglanej - 60 g bezglutenowych płatków owsianych - 50 g masła - 55 g cukru - 20 g płatków migdałowych - 1 jajko - 10 łyżeczek dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - szczypta soli
Mąkę przesiej do miski, wsyp płatki, dodaj cukier, migdały w płatkach, sól, ekstrakt, miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz łyżką). Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżeczek nakładaj porcje ciasta (wielkości piłeczki do ping-ponga), oczywiście zachowując odstępy. Zrób wgłębienia w ciastkach i nakładaj 1/2 łyżeczki dżemu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. i piecz w nim ciasteczka na złoty kolor- około 13 minut. Ostudź na blasze. Ciasteczka na początku są miękkie, gdy ostygną robią się kruche. Smacznego!
.. i jeszcze zdjęcie zza kulis + hasło na dobry początek tygodnia! ;)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________