Kokosowe muffiny z Bounty (bezglutenowe)
Dziś chciałabym podzielić się z Wami rezultatem kolejnego mojego kulinarnego eksperymentu. Upiekłam babeczki kokosowe, w których mąkę zastąpiłam mąką ryżową, tłuszcz - olejem kokosowym a do wszystkiego wrzuciłam kokosowe batoniki. Hmmm.. były smaczne, gęste, słodkie, pełne kokosu. Jednak za sprawą mąki ryżowej miały charakterystyczny posmak, który nie każdemu może odpowiadać. W każdym razie rezultat był zadowalający i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych babeczek:
- 250g mąki ryżowej
- 2 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100g oleju kokosowego
- 100 ml mleka
- 4 batoniki Bounty (około 30g każdy)
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Pokrój batoniki Bounty na mniejsze kawałeczki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek, wiórki kokosowe, sól.
Olej kokosowy rozpuść i odstaw na bok.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera ubij na kremową, puszystą masę.
Do ubitych jajek dodawaj mąkę, na przemian z olejem i mlekiem. Łyżką wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane Bounty. Masa będzie bardzo gęsta.
Łyżką przełóż masę do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Przed zakończeniem pieczenia nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie oklejony surowym ciastem pozostaw babeczki w piekarniku kilka minut dłużej.
Upieczone babeczki Koniecznie pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły. W przeciwnym razie po prostu się rozpadną. Przestudzone babeczki przełóż na talerz/paterę i zajadaj :)
Smacznego :)
Wydrukuj przepis