Ciasteczka fistaszkowe z otrębami na białkach
„Nie tylko zdrowe ale również pyszne ciasteczka fistaszkowe ze znacznym dodatkiem otrąb owsianych, głównie w celu ich odchudzenia, bo wiadomo orzeszki ziemne do niskokalorycznych nie należą. Wybrałam wersję light czyli nieprażone bez soli. Szybkie i proste w wykonaniu, choć nie lepi ich się tak łatwo jak trufle.
Uprażone w trakcie pieczenia orzeszki nadają im wspaniałego smaku i aromatu. Można też lepiąc ciasteczka wcisnąć do środka cały orzeszek. Taka mała niespodzianka. Polecam dla dzieci jako zdrowsza alternatywa przesłodzonych batoników. Moi synowie, choć trudno ich zaliczyć już do dzieci byli nimi zachwyceni.”
Ciasteczka fistaszkowe z otrębami na białkach (przepis własny)
Składniki na jedną dużą blachę :
200g mielonych otrąb owsianych
175g mielonych orzeszków ziemnych niesolonych
2 białka
125g cukru
50g stopionego masła
WYKONANIE Ubiłam białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypywałam porcjami cukier. Po dodaniu ostatniej porcji ubijałam jeszcze dwie minuty. Wsypałam do miski otręby i orzeszki. Zalałam roztopionym masłem i wymieszałam. Dodałam ubitą pianę w trzech porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Nabierałam porcję masy, ugniatałam w dłoniach i formowałam niezbyt duże kulki. Układałam na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając dwu centymetrowe odstępy gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia nieco się powiększą. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudziłam na blasze.
Smacznego :) Aronia