Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Próbowałam już kilka razy zrobić pierniczki bezglutenowe. Niestety za każdym razem efekt nie był zadowalający. Ciastka albo były zbyt twarde albo sypkie. Chcąc jednak, żeby Mąż także miał pierniczki na Święta, nie poddałam się i dalej szukałam przepisów. W końcu znalazłam przepis na pierniczki, które udały się znakomicie! :)

Zdjęcie - Pierniczki bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło przepisu na blogu Biblia Smaków. Zmieniłam tylko nieco proporcje mąk. Pierniczki są kruche, ale nie sypkie. Ładnie dają się formować. Przechowywane w zamkniętym pojemniku nadal pozostają kruche i pyszne :)

Przepis:

  • 140g cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 85ml miodu (136g)
  • 350g mąki (100g gryczanej, 150g kukurydzianej, 100g amarantusowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (przygotowanej samodzielnie)
  • sól

W garnuszku podgrzać masło, cukier, miód i przyprawy. Jajka ubić lekko, dodać ciepłą masę miodową i wymieszać. Dodać mąki, sodę i sól. Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h (po tym czasie moja masa nadal była miękka). Następnie partiami wałkować i wycinać pierniczki, dosyć mocno podsypując mąką (użyłam kukurydzianej). Piec ok. 8-10 minut w 170°C.

Kategorie przepisów