Ziemniaczany chleb bezglutenowy
Już jakiś czas temu odkryłam, że sekretem bezglutenowych wypieków jest mokry dodatek w cieście. Najpierw próbowałam z jajkami, potem z nasiąkniętymi nasionami babki płesznik i ziarnami. Później pojawił się najlepszy do tej pory przepis bezglutenowy na bananowy chleb ryżowy.
Pomyślałam jednak, że nie każda osoba na diecie bezglutenowej będzie miała ochotę na słodkawy chleb, dlatego przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem zmieszałam trzy mąki bezglutenowe: ziemniaczaną, ryżową i gryczaną. Sekretnym składnikiem okazało się puree ziemniaczane, które nadaje wypiekowi smaku i ciekawej konsystencji ciasta. Kolor miąższu może zdradza tajemnicę, że to bezglutenowy wypiek, ale dziurki i chrupiąca skórka wyszły jak w klasycznym wypieku pszennym
5.0 z 1 ocen Ziemniaczany chleb bezglutenowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 45 min. Całkowity czas: 2 godz. 45 min. Porcje: 1 Składniki- 250 g puree ziemniaczanego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 200 g mąki gryczanej
- 5 g suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- 350 ml letniej wody
- Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
- Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.