Dietetyczny chleb bez mąki
Chleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi.
Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2 chleby
Składniki:
Przygotowanie:
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2 chleby
Składniki:
- 430 g białego sera półtłustego
- 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół)
- 4 jajka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę.
- Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut.
- Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę.
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5.
- Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek).
- Nagrzej piekarnik do 180'C, piecz chleby 40 minut.
- Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę.